Volg deze tips om je volgende sollicitatie te nailen.

De 8 beste tips voor een perfecte sollicitatie!

Gepubliceerd op 29 augustus 2022

1. Eerste indruk
Een eerste indruk is blijvend. In de eerste paar seconden wordt een eerste indruk bepaald, en dit kan jij beïnvloedden. Zorg er daarom voor dat je een glimlach opzet en je er verzorgd uitziet.


2. Telefoon uit.
Super fijn, Je hebt een gesprek bij het bedrijf waar je wilt werken. Maar dan ineens tijdens het gesprek hoor je continu je favoriete ringtoon door je telefoon heen blazen, of misschien heb je net een post geplaatst en krijg je steeds een meldingen van iedereen die je post heeft geliked. Allemaal kleine indicatoren die je gesprek kunnen storen. Dus check altijd even dat je telefoon op z'n minst op stil staat.


3. Kom niet te laat
Net zoals punt 1, een eerste indruk maken doe je maar 1 keer. Te laat binnenlopen is ook meteen een nog go! Mocht het nou echt voorkomen dat je de afspraak niet haalt vanwege redenen buiten jouw machten, bel dan altijd even zodat ze weten dat je later bent. 


4. Maak oogcontact
Oogcontact maken tijdens je sollicitatie is een absolute GO! Het zorgt ervoor dat je zelfverzekerd overkomt. Jouw ogen of die van je tegenspeler vertellen hoe het gesprek gaat. Is het gesprek nog interessant of dwalen we af?


5. Dont interrupt
Blijf geduldig. Niks is vervelender dan continu onderbroken worden omdat je jezelf niet kan tegenhouden om je “mening” te geven over een onderwerp. Wacht rustig af er is genoeg tijd in het gesprek om jezelf te kunnen pitchen of je mening te geven over het onderwerp wat aanbod komt.


6. Let op lichaamstaal
Hoe relaxter jij bent des te makkelijker het gesprek gaat. Gesloten armen geven een gesloten indruk. Onderuitgezakt zitten kan de indruk wekken dat je het allemaal niet interessant vindt. met je vingers spelen geven het idee dat je nerveus bent. Probeer je rug recht te houden en gebruik je armen/handen als je aan het woord bent. 


7. Praat rustig en duidelijk
Je bent natuurlijk enthousiast, je hebt je ingelezen en je kan niet wachten om het woord te nemen. Het woord is eindelijk voor jou en je gaat helemaal los. De snelheidstrein is er niks bij en je lokale dialect springt zo nu en dan er tussen. Resultaat jouw verhaal is niet heel duidelijk meer. Denk aan je ademhaling en neem zo nu en dan een slokje water. Dit zorgt ervoor dat je rustiger blijft. 


8. Be polite
Netjes zijn tegen de mensen tegenover je is altijd een way to go. Je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt. Het kan zijn dat je niet de positie krijgt om wat voor reden ook, maar wie weet hebben ze wel iets anders in gedachte voor je.


9. Stel vragen
Vragen stellen is altijd een plus punt. Het toont aan dat je geïnteresseerd bent en dat je nagedacht hebt over wat je gelezen hebt in de vacature. Je hoeft geen 100 punten langs te gaan, maar een paar vragen stellen kan nooit kwaad. En aangezien je nu weet dat je de mogelijkheid tot vragen stellen krijgt; schrijf er alvast een paar vooraf op.